Hur går ett gesällprov till?

Innehållsförteckning

Hur går ett gesällprov till?

Hur går ett gesällprov till?

Gesällbrevet utfärdas av Sveriges Hantverksråd i Leksand www.hantverksrad.se och ansökan sker på särskild blankett efter avklarat gesällprov. Gesällprovet består av grundläggande moment i frisöryrket som följer aktuellt mode/tekniker. ... Omprov gällande både del- och gesällprov ska genomföras inom 2 år.

När får man göra gesällprov?

Gesällprovet ska utföras under utbildningsperioden 5.950 – 6.800 timmar. Arbetsgivaren ska arbeta aktivt för att lämpligt objekt tas fram när lärlingen efter samråd med arbetsgivaren har anmält att han/hon är beredd att utföra provet. Gesällprovet ska granskas av granskningsmän som är utsedda av MYN.

Vad kostar gesällprovet?

Gesällprovsgranskaren fakturerar aktuellt företag när uppdraget är slutfört. När lärlingen har avlagt ett godkänt gesällprov erhåller han/hon ett gesällbrev och ett yrkesbevis. Sveriges Hantverksråd fakturerar kostnaden för gesällbrevet, för närvarande 700 kronor exklusive moms, direkt till beställande företag.

När får ett mästarbrev avläggas?

Mästarbrev utfärdas enligt regeringens bemyndigande av Sveriges Hantverksråd och får tilldelas förtjänta och skickliga hantverksutövare. ➢ är myndig ➢ har arbetat minst sex år i det yrke som mästarbrevet skall avse .

Hur många timmar för gesällbrev?

Det finns 305 hantverksyrken med verksamma utövare (2007). I ett hundratal av dessa yrken kan man fortfarande avlägga gesällprov och få gesällbrev. För att få utföra gesällprov krävs i genomsnitt 4500 timmars (tre år) lärlingstid eller på annat sätt förvärvade yrkeskunskaper, som avslutas med gesällprov.

Relaterade inlägg: