Vad krävs för att arbeta som skolsköterska?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att arbeta som skolsköterska?

Vad krävs för att arbeta som skolsköterska?

För att bli skolsköterska behöver du först utbilda dig till legitimerad sjuksköterska, därefter specialistutbildning med inriktning barn och ungdom, distriktssköterska eller skolsköterska. Sjuksköterskeprogrammet är en treårig högskoleutbildning.

Måste man gå till skolsköterskan?

Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. För de medicinska insatserna ska det finnas tillgång till skolläkare och skolsköterska. Eleverna ska också ha tillgång till psykolog och kurator samt personal med specialpedagogisk kompetens. Källa: 2 kapitlet 25 § skollagen.

Hur är det att arbeta som skolkurator?

Kuratorn är skolans psykosociala expert och den som är utbildad för att se eleven i hela sitt sammanhang. Fokus för hela elevhälsan är hälsofrämjande och förebyggande arbete. Kuratorns uppdrag innebär att föra in psykosocialt arbete i skolan för att bidra till att eleven uppnår kunskapsmålen.

När kan man gå till skolsköterskan?

Du kan få hjälp och stöd med många olika saker hos elevhälsan. Till exempel om du är stressad, blir kränkt eller har svårt att klara skolan. Hos elevhälsan får du också hälsokontroller och vaccinationer. Du har rätt att till elevhälsan tills du har gått ut gymnasiet.

Vill inte gå till skolsköterskan?

Uteblivna skolsköterskebesök kan bero på att lärarna hindrar dem under lektionstid. Informanterna i den här studien är nöjda med informationen de fått kring vaccinationen och hantering runt den. De har fått med sig värdefulla tips vid hälsosamtalet. Konklusion: Skolsköterskans roll är komplex.

Relaterade inlägg: