Vem enligt lagen beslutar om vilken hälso- och sjukvård som skall utgöra Rikssjukvård?

Innehållsförteckning

Vem enligt lagen beslutar om vilken hälso- och sjukvård som skall utgöra Rikssjukvård?

Vem enligt lagen beslutar om vilken hälso- och sjukvård som skall utgöra Rikssjukvård?

Rikssjukvård. 9 a § Med rikssjukvård avses hälso- och sjukvård som bedrivs av ett landsting och som samordnas med landet som upptagningsområde. Socialstyrelsen beslutar vilken hälso- och sjukvård som skall utgöra rikssjukvård.

Vem riktar sig Patientlagen till?

Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården (3 kap 1 §, HSL).

När hälso och sjukvård ges till barn ska barnets bästa särskilt beaktas?

När hälso- och sjukvård ges till barn ska barnets bästa särskilt beaktas. (Kap 1 § 8) När patienten är ett barn ska barnets inställning till den aktuella vården eller behandlingen så långt som möjligt klarläggas. Barnets inställning ska tillmätas betydelse i förhållande till hans eller hennes ålder och mognad.

Under vilka förhållanden är det möjligt att vårda en patient utan dennes samtycke?

Samtycke. 1 § Patientens självbestämmande och integritet ska respekteras. 2 § Hälso- och sjukvård får inte ges utan patientens samtycke om inte annat följer av denna eller någon annan lag. ... Om en patient avstår från viss vård eller behandling, ska han eller hon få information om vilka konsekvenser detta kan medföra.

Vem ska informeras om patientens hälsotillstånd?

5 kap. 3 § Patientens närstående ska få möjlighet att medverka vid utformningen och genomförandet av vården, om det är lämpligt och om bestämmelser om sekretess eller tystnadsplikt inte hindrar detta.

Relaterade inlägg: