Vad krävs för att kalla sig undersköterska?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att kalla sig undersköterska?

Vad krävs för att kalla sig undersköterska?

Eftersom undersköterska inte är något legitimationsyrke finns det heller inte någon fastställd utbildningsplan som, när man fullgjort den, per automatik gör att man har rätt att titulera sig som "undersköterska", även om före detta elever på Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och före detta studerande på Komvux, ...

Kan man kalla sig undersköterska?

Den röstade Riksdagen igenom lagförslaget om att införa en skyddad yrkestitel för undersköterskor. Detta innebär att endast den som har ett bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska ska få använda titeln. ... Från och med 2033 krävs skyddad yrkestitel för att arbeta som undersköterska.

Är vårdbiträde undersköterska?

Yrket vårdbiträde kräver formellt sett endast grundskolekompetens eller motsvarande utbildning men i praktiken är det svårt att få anställning utan gymnasiekompetens. Vissa kommuner anordnar vårdbiträdesutbildningar, som brukar vara en halv termin. Utbildning till undersköterska på Komvux är tre terminer.

Hur kan man utbilda sig till undersköterska?

  • Man kan utbilda sig till undersköterska genom att gå Vård- och omsorgsprogrammet inom gymnasieskolan. Man kan även läsa Vård- och omsorgsprogrammet genom Komvux och på så sätt bli behörig att arbeta som undersköterska. Det finns även ett antal yrkesutbildningar som man kan gå för att utbilda sig till undersköterska.

Kan du läsa en utbildning till undersköterska?

  • Du som vill läsa en utbildning till undersköterska ska kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun. Det är genom dem du söker och där finns studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig. För att bli undersköterska ska du gå vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller en motsvarande vuxenutbildning till undersköterska.

Vad krävs för att bli undersköterska på Komvux?

  • För att bli undersköterska krävs det att du gått vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet, eller har en motsvarande högskoleutbildning på Komvux.

Relaterade inlägg: