Vad menas med mikrobiella skador?

Innehållsförteckning

Vad menas med mikrobiella skador?

Vad menas med mikrobiella skador?

Mikrobiell påväxt innebär att det växer någon form av mikroorganismer. I gruppen mikroorganismer eller mikrober ingår bakterier, mögel, röta, alger och andra mycket små organismer. Ibland räknas även virus till mikroorganismer. Mikroorganismer är så små att vi inte kan se dem, utom i mikroskop.

Vad kan orsaka fuktskador?

Orsaker till fuktproblem Förhöjd mängd fukt inomhus kan ha många orsaker. Brister i husets konstruktion kan ge ett undermåligt skydd mot inträngning av fukt utifrån; av snö, regn, grundvatten eller vid tillfälliga översvämningar. Även fukt som produceras inomhus kan tränga in i konstruktionen.

Hur lång tid tar det innan det blir mögel?

Om rätt förhållanden uppstår kan mögelsvampar växa mycket snabbt och inom bara ett par dagar ge omfattande skador. Mögelsvampar förökar sig med hjälp av sporer och hyffragment. Sporer och hyffragment finns alltid i luften men de högsta halterna finns under sensommar och tidig höst.

Vad säger Folkhälsomyndigheten om mögel?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock inte att man vistas i en byggnad där det finns stora synliga mögelskador. Miljömålen säger att 2020 ska byggnader och deras egenskaper inte påverkar hälsan negativt. Och andelen byggnader med fuktskador av betydelse för inomhusmiljön ska vara lägre än 5% av totala byggbeståndet.

Hur ser Vitmögel ut?

Vitmögel påminner om ett spindelnät eller ser ut som ett vitt damm eller krita. Det kan förväxlas med socker från träet. Sockerarter finns naturligt i trä, och kan dras ut på ytan, om träet torkar snabbt, vilket också ser ut ungefär som vitt damm.

Vad kan svartmögel orsaka?

SYMTOM. Vanliga symtom som sätts i samband med fukt och/eller mögel i inomhusmiljön: Slemhinne- och luftvägssymtom - Känsla av irritation eller torrhet i ögon, näsa och svalg, nästäppa, snuva, heshet, hosta, återkommande luftvägsinfektioner, uppkomst eller försämring av astma.

Relaterade inlägg: