Vilka ämnen krävs för grundläggande behörighet?

Innehållsförteckning

Vilka ämnen krävs för grundläggande behörighet?

Vilka ämnen krävs för grundläggande behörighet?

Grundläggande behörighet = det du måste ha

  • minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Engelska A/Engelska 5 (eller högre nivå)
  • Matematik A/Matematik 1 (eller högre nivå)
  • Svenska A/Svenska 1 och Svenska B/Svenska 2. Svenska 3 kan ersätta någon av kurserna i svenska. Samma regler gäller för Svenska som andraspråk.

Hur vet man om man har grundläggande behörighet?

Grundläggande behörighet = det du måste ha examen från ett högskoleförberedande program, eller. yrkesexamen med godkänt betyg (lägst E) i svenska 2 och 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3 och i engelska 6.

Kan man komma in på en utbildning utan behörighet?

Det finns flera sätt att komma in på högskolan. Du som saknar behörighet kan antingen komplettera med kurser och utbildningar för att få formella meriter som gör dig behörig. Ett annat sätt att bli behörig på är genom så kallad reell kompetens.

Vilka ämnen är grundläggande?

Grundläggande behörighet

  • Godkänt i minst 22 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.
  • Godkänt på 90 procent av kurserna på en fullständig gymnasial vuxenutbildning.

Kan man få kompetens utan att gå en utbildning Hur då?

Reell kompetens – en väg till högskolestudier. Du kan bli behörig till en utbildning trots att du inte har gymnasiebetyg eller andra formella meriter. Högskolan eller universitetet kan bedöma eller validera din så kallade reella kompetens och fatta beslut om att du är behörig till en specifik utbildning.

Kan man få kompetens utan att gå en utbildning?

Om du helt eller delvis saknar de formella förkunskaper som krävs till en eller flera utbildningar, kan du ansöka om att din reella kompetens prövad. Det är ett alternativt sätt att visa att man skaffat sig de kunskaper och den kompetens som krävs för högskolestudier.

Relaterade inlägg: