Vad krävs för att ett yrke ska vara en profession?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att ett yrke ska vara en profession?

Vad krävs för att ett yrke ska vara en profession?

Stängningen avser att definiera det område där den egna professionen har starkast inflytande och att avgränsa sig mot andra grupper med lägre status. Stängning har också en form där syftet är att utvidga det egna yrkesområdet åt något håll, till exempel mot områden med högre status. Institutionaliserad kunskap.

Vilka yrken är en profession?

Professioner är alltså yrken som baserar sin inkomst och status på att de använ- der vetenskaplig kunskap. Därför tillhör läkare, ingenjör, arkitekt, ekonom, veterinär, vetenskapare till de klassiska professionerna. Till semiprofessionerna räknas vanligen exempelvis sjuksköterska, socialarbetare, klasslärare.

Vad som kännetecknar en profession?

De gemensamma kriterierna för en profession är att den: vilar på vetenskaplig grund i form av ett eget kunskapsområde, leder till legitimation, följer etiska regler, är autonom, värderas högt av samhälle, tillhör en nationell organisation.

Vad är professionalisering?

Vad menas med professionalisering? Professionalisering är en social process när ett yrke förvandlar sig till profession - en kollektiv mobilisering för att höja statusen och få en bättre samhällsposition.

Vad är Professionsteori?

I professionsteori tar man upp relationen mellan profession, abstrakt kunskap och möjligheten för yrkesgruppen att tillämpa denna relation i yrkespraktiken (MacDonald, 1995, se Sundin, 2003). De professionella vet hur man ska hantera speciella situationer och signaler.

Vad innebär yrke?

Ett yrke, eller jobb, är en sysselsättning eller specialisering som en person utbildar sig till eller går i lära för, sysselsättningen eller specialiseringen ska kunna knytas till försörjning i någon form då även hobby kan vara resultatet av vidarebildningen.

Vad innebär sjuksköterskans profession?

Omvårdnad är sjuksköterskans ansvarsområde och omfattar både det vetenskapliga kunskapsområdet och det patientnära arbetet. Det handlar alltså både om kunskap om vad yrket innebär och förmågan och handlaget att utföra uppgifterna.

Relaterade inlägg: