Vilka regler gäller för SKYDDSRUM?

Innehållsförteckning

Vilka regler gäller för SKYDDSRUM?

Vilka regler gäller för SKYDDSRUM?

1 § Skyddsrum skall vara utformade och utrustade för att stå emot verkningarna av sådana stridsmedel som kan antas komma till användning i krig. Om det krävs skyndsamma åtgärder för skydd av befolkningen i krig får skyddsrummen utformas och utrustas så att de i största möjliga utsträckning står emot sådana verkningar.

Vad får man göra i ett SKYDDSRUM?

Exempel på vad du får göra, med intyg från sakkunnig: Borra genomgående hål för elledningar, rör, bredband osv, och använda certifierad genomföring. Dra nya avloppsledningar genom att använda certifierat rostfritt avloppssystem. Täta hål efter gamla demonterade genomföringar genom att använda certifierade plåtar.

Hur funkar SKYDDSRUM?

– Ett skyddsrum är inget primärt mål vid en attack. Det ska skydda mot tryckvåg och splitter från en bomb som slår ned i närheten av skyddsrummet, däremot är det inte säkert att det står emot en direkt träff. Det skyddar även mot gaser, radioaktivitet och biologiska stridsmedel.

Får man riva SKYDDSRUM?

Att göra vid avveckling Om MSB tillåter att skyddsrummet får avvecklas, ansvarar fastighetsägaren för att ta bort all skyddsutrustning från skyddsrummet. Skylten SKYDDSRUM ska också tas bort. En certifierad skyddsrumssakkunnig måste även göra en avvecklingsbesiktning om hela skyddsrummet ska avvecklas.

Vem är ansvarig för skyddsrum?

Ansvar för skyddsrummen Ägaren av en fastighet äger och underhåller också skyddsrummet. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Det kan också vara en bostadsrättsförening.

Hur vet man om ett skyddsrum är aktivt?

Nej, vid fara under höjd beredskap ska du ta dig till det skyddsrum eller skyddande utrymme som är närmast. Hur vet jag om det finns ett skyddsrum i mitt hus? Alla hus där det finns skyddsrum ska vara märkta med skyddsrumsskylt på fasaden.

Relaterade inlägg: