Hur fungerar uppehållstillstånd?

Innehållsförteckning

Hur fungerar uppehållstillstånd?

Hur fungerar uppehållstillstånd?

Uppehållstillstånd kallas ett tillstånd för en icke-medborgare att bosätta sig på ett lands territorium. En icke-medborgare som saknar uppehållstillstånd (eller andra handlingar som krävs för vistelse i ett land, till exempel visum) kan bli avvisad/utvisad av myndighet till det landet där personen är medborgare.

Hur ska man göra en anmälan om att flytta till Sverige?

  • Alla vårdnadshavare behöver tillsammans göra en anmälan om att flytta till Sverige för barn under 18 år. Om den ena vårdnadshavaren befinner sig utomlands behöver han eller hon lämna ett skriftligt medgivande. I medgivandet måste det framgå att det gäller en anmälan om att flytta till en adress. Barn över 16 år kan göra en egen anmälan.

Har du flyttat till Sverige från utlandet?

  • Flytta till Sverige. Du som har flyttat till Sverige från utlandet och som planerar att bo här i ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här. När du blir folkbokförd får du ett svenskt personnummer och registreras som bosatt på en fastighet och en adress. Dessutom registreras ditt civilstånd och din eventuella relation ...

Har du flyttat till Sverige utan att bli folkbokförd?

  • Om du flyttar till Sverige utan att bli folkbokförd, ska du lämna uppgifter till Försäkringskassan som vi använder för att utreda om du ska vara försäkrad i Sverige. Om du är det kan du ha rätt till ersättning från Försäkringskassan, till exempel om du får barn. Du lämnar uppgifter på Mina sidor.

Relaterade inlägg: