Hur bokförs återbetalning av aktieägartillskott?

Innehållsförteckning

Hur bokförs återbetalning av aktieägartillskott?

Hur bokförs återbetalning av aktieägartillskott?

Lämnade aktieägartillskott skall bokföras som en ökning av det bokförda värdet för andelarna i det ägda aktiebolaget. Erhållna aktieägartillskott skall bokföras mot det egna kapitalet i ett aktiebolag. Man brukar bokföra lämnade aktieägartillskott i kontogrupp 13 och erhållna aktieägartillskott i kontogrupp 20.

Vad är ovillkorat aktieägartillskott?

Ett ovillkorat aktieägartillskott görs av en eller flera aktieägare genom att tillföra kapital utan att sätta upp något villkor mot övriga aktieägare om att få pengarna tillbaka. ... Därför ses det också som ett definitivt och bestående tillskott till aktiebolaget och läggs till anskaffningsvärdet för aktierna i bolaget.

Är aktieägartillskott bundet eller fritt eget kapital?

Aktieägartillskott är ett frivilligt tillskott av kapital till ett aktiebolag från dess aktieägare. ... Det kapital som lämnas som aktieägartillskott blir en del av fritt eget kapital, och alltså inte en del av aktiekapitalet. Aktieägartillskott kan vara villkorade eller ovillkorade.

När kan man återbetala aktieägartillskott?

Ett villkorat aktieägartillskott innebär vanligen att tillskottet ska återbetalas om och när bolagets fria egna kapital medger det. Aktieägarna har i regel avtalat om att på bolagsstämman rösta för att aktieägartillskotten ska betalas tillbaka innan någon annan utdelning lämnas.

Hur bokar man aktieägartillskott?

Erhållna aktieägartillskott redovisas direkt i balansräkningen mot fritt eget kapital. Ett aktiebolag får ett aktieägartillskott [2093] genom en bankkontoinsättning på 100 000 kr [1930]. Under det nya året omförs aktieägartillskottet [2093] mot balanserat resultat [2091].

Vad innebär en omvandling till aktieägartillskott?

  • Omvandling till aktieägartillskott För det mottagande bolaget innebär en omvandling av en fordran till ett villkorat- eller ovillkorat tillskott att dess balansräkning förstärks, eftersom bolagets motsvarande skuld faller bort.

Hur behandlas ett villkorat aktieägartillskott?

  • Återbetalning av ett villkorat aktieägartillskott behandlas normalt som återbetalning av ett lån vid beskattningen, oavsett om det sker till tillskottsgivaren eller till någon som övertagit tillskottsgivarens rätt till återbetalning.

Vad innebär återbetalning av ett villkorat tillskott?

  • Återbetalning av ett villkorat tillskott. När aktiebolaget betalar tillbaka ett villkorat aktieägartillskott behandlas återbetalningen civilrättsligt som vinstutdelning. Det innebär att återbetalning bara kan ske om borgenärsskyddsreglerna i aktiebolagslagen är uppfyllda.

Relaterade inlägg: