För vem gäller lagen om Försäkringsdistribution?

Innehållsförteckning

För vem gäller lagen om Försäkringsdistribution?

För vem gäller lagen om Försäkringsdistribution?

1 § Denna lag innehåller bestämmelser om försäkringsdistribution som gäller för försäkringsförmedlare och försäkringsföretag.

Vad är Försäkringsdistribution?

I lag om försäkringsdistribution finns regler om vad som gäller när en försäkringsförmedlare eller ett försäkringsföretag lämnar rådgivning om försäkringar. Ett gemensamt benämning för försäkringsförmedlare och försäkringsföretag är försäkringsdistributör.

Vilket av följande alternativ är korrekt gällande lagens krav på Försäkringsdistributörens dokumentation?

Vilket av följande alternativ är korrekt gällande lagens krav på försäkringsdistributörens dokumentation? -Att dokumentera kundens val av försäkringar och spara dokumentet i längst fem år. -Att dokumentera vad som förekommit vid distributionstillfället och lämna ut dokumentationen till kunden.

Vem ansvarar för att kontrollera att en anknuten förmedlare uppfyller förutsättningarna för en förmedlare enligt lag och föreskrifter?

Vid anmälan kontrollerar försäkringsföretaget att försäkringsförmedlaren uppfyller de krav som framgår av 2 kap 4 § andra stycket lag (2018:1219) om försäkringsdistribution. Förordningen (2018:1231) om försäkringsdistribution innehåller mer information om anmälan för registrering hos Bolagsverket.

Vem ger tillstånd för försäkringsförmedling?

Du som arbetar med att förmedla försäkringar ska ansöka om tillstånd att bedriva försäkringsdistribution hos Finansinspektionen. Därefter måste du registrera dig hos Bolagsverket. Om du är knuten till ett försäkringsbolag (anknuten försäkringsförmedlare) behöver du inget tillstånd.

Vilka lagar och regler behandlar Försäkringsdistribution i Sverige?

Genom EU-direktiv om försäkringsdistribution (försäkringsdistributionsdirektivet) har det införts en ny EU-rättslig reglering av försäkringsdistribution. I lagrådsremissen föreslås att direktivet genomförs i svensk rätt i en ny lag om försäkringsdistribution, som ska ersätta lagen om försäkringsförmedling.

Relaterade inlägg: