Vad talade emot första världskriget?

Innehållsförteckning

Vad talade emot första världskriget?

Vad talade emot första världskriget?

Tyskarna fick betala ett krigsskadestånd på 138 miljarder guldmark för att de hade startat första världskriget. Det var orättvist tyckte många tyskar. Det var inte bara Tysklands fel att det hade blivit krig menade de. Många tyskar ansåg att de hade förråtts av sina politiker och ”fått en dolkstöt i ryggen”.

Varför minskades skillnaderna mellan rika och fattiga efter kriget?

I många länder fick därför arbetarnas partier för första gången vara med i regeringen. ... Det gjorde så att i många länder fick kvinnorna rösträtt efter kriget. Kriget gjorde också så att skillnaderna mellan fattiga och rika minskade. Döden gjorde inte heller någon skillnad mellan rika och fattiga.

Hur påverkade industriella revolutionen första världskriget?

Industrialismen förstärkte det hela första världskriget. Massproduktion ledde till att man kunde producera kläder, mat och vapen till stora arméer. Massproduktion ledde även till att man kunde bota allt fler människor.

Vad är syftet med Schlieffenplanen?

Planen gick ut på att tyskarna snabbt skulle besegra Frankrike genom att inta Paris och krossa den franska armén på cirka sex veckor, för att sedan anfalla Ryssland, som var allierat med Frankrike och som beräknades mobilisera långsammare än Frankrike.

Relaterade inlägg: