Hur och när frigjorde sig de olika folken på Balkan från det Osmanska väldet?

Innehållsförteckning

Hur och när frigjorde sig de olika folken på Balkan från det Osmanska väldet?

Hur och när frigjorde sig de olika folken på Balkan från det Osmanska väldet?

Mustafa Kemal Atatürk Vid krigsslutet styckades imperiet upp och Osmanska riket försvann förutom ett litet område i mitten av Anatolien. I augusti 1920 undertecknades i Sèvres ett fredsfördrag, vilket dock aldrig kom att omsättas i handling. Den turkiske generalen Mustafa Kemal motsatte sig det hela.

Hur slutade första världskriget för Osmanska riket?

Det Osmanska riket gick under efter att ha satsat på fel sida under första världskriget då turkarna kämpade tillsammans med Tyskland som förlorade kriget. Resterna av imperiet omvandlades därefter till dagens Turkiet.

När upphörde det Osmanska riket?

Novem Ottoman Empire/Dates dissolved

Vilka folk på Balkanhalvön lyckades göra sig fria från det osmanska riket?

Det största orosmomentet för Österrike-Ungern var der serbiska stat som frigjort sig från det sönderfallande Osmanska riket. Serbien såg sig som ledare för ”jugoslaverna”, alltså de sydslaviska folken (serber, bosnier, kroater, slovener, montenegriner).

Vilka folkmord genomfördes i Osmanska riket?

Under folkmordet i det Osmanska riket mördades omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker. Massmorden genomfördes på order från de styrande så kallade ungturkarna och utfördes genom tvångsdeportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd.

Hur slutade kriget för Osmanska riket Ryssland och Österrike Ungern?

Tillsammans med Storbritannien och Frankrike startade USA ett större anfall i september år 1918. Sedan dröjde de inte länge förrän Tyskland gav upp. Den tyske kejsaren Vilhelm II avgick och klockan 11 den 11/ blåstes eld upphör. Innan dess hade även det Osmanska riket (Turkiet) och Österrike-Ungern besegrats.

Relaterade inlägg: