Vad kännetecknar danska När det kommer till uttal?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar danska När det kommer till uttal?

Vad kännetecknar danska När det kommer till uttal?

Man brukar säga att danskan föredrar mjuka konsonanter, medan norskan och svenskan föredrar hårda konsonanter. Skillnaderna speglas också i uttalet. ... Men till skillnad från både svenska och norska ska det danska ordet uttalas med ett hårt g-ljud (istället för ett j-ljud). G- i början av danska ord uttalas alltid hårt.

När uppkom danskan?

Danska börjar användas i skrift under slutet av 1100-talet. Runt 1200 tecknas de äldsta skrivna landskapslagarna ned.

När började man prata danska?

Historiskt sett har de skandinaviska språken (danska, norska och svenska) uppstått ur ett och samma språk, urnordiskan. Omkring år 800 brukar man räkna med att de skilda språken började utvecklas. I Norden talas två andra språk som är nära besläktade med de skandinaviska språken: isländska och färöiska.

Vilka pratar danska?

Danska är officiellt språk i Danmark och talas av cirka 5 miljoner danskar. Det talas även av cirka 60 000 personer i Sydslesvig i Tyskland, där det har status som minoritetsspråk. Danska har många dialekter, som skiljer sig rätt mycket sinsemellan. Uttalet av riksdanska ligger nära de dialekter som talas på Själland.

Hur är danska släkt med svenska?

Ungefär 90 % av ordförrådet är detsamma. Också grammatiskt är språken uppbyggda på samma sätt. Förklaringen är att de skandinaviska språken stammar från ett gemensamt urspråk. ... Danska, norska, svenska, isländska och färöiska är exempel på språk som är nära släktingar.

Vilket av de nordiska språken är äldst?

Kort om isländska Kan sägas vara "urnordiska" för det första för att det är det äldsta språket i Norden och alla de andra språken utom samiska och finska är besläktade med det.

Vilket skandinaviskt språk är äldst?

När vikingatiden sedan tog slut fick dessa öar sällan kontakt med omvärlden och språket konserverades. Det är därför man säger att de äldsta varianterna av de nordiska språken är färöiska och isländska.

Vilket är Nordens äldsta språk?

Kort om isländska Kan sägas vara "urnordiska" för det första för att det är det äldsta språket i Norden och alla de andra språken utom samiska och finska är besläktade med det. För det andra har skrivspråket inte ändrats mycket på tusen år.

Relaterade inlägg: