Vilken alkalimetall reagerar kraftigast med vatten?

Innehållsförteckning

Vilken alkalimetall reagerar kraftigast med vatten?

Vilken alkalimetall reagerar kraftigast med vatten?

Kommer eleverna ihåg: Vilket ämne reagerar kraftigast med vatten, litium eller cesium? Cesium!

Vad kännetecknar Kvävegruppen?

Kvävegruppen kallas gruppen av grundämnen i periodiska systemets grupp 15. Alla ämnen i kvävegruppen har 5 valenselektroner. Kvävegruppen innehåller följande ämnen: Kväve.

Vilken alkalimetall reagerar minst med vatten?

Litium, natrium och kalium har till och med lägre densitet än vatten så de flyter. De har bara en valenselektron som de gärna vill bli av med och reagerar då väldigt lätt med halogenerna och bildar vita salter, eller med vatten då de bildar en starkt basisk alkalimetall-hydroxidlösning, under vätgasutveckling.

Vad händer när en alkalimetall reagerar med vatten?

Litium, natrium och kalium har till och med lägre densitet än vatten, dvs. de flyter. Alkalimetallerna reagerar väldigt lätt med halogenerna och bildar vita salter, eller våldsamt med vatten då de bildar en starkt basisk alkalimetall-hydroxidlösning under vätgasutveckling.

Varför ökar reaktiviteten längre ned i grupperna?

Ju längre ner vi kommer i gruppen alkalimetaller eller alkaliska jordartsmetaller, desto högre reaktivitet. Alkalimetallerna har 1 valenselektron, de alkaliska jordartsmetallerna har 2vå. När alikalimetaller och alkaliska jordartsmetaller reagerar, vill de helst släppa ifrån sig valenselektronerna.

Relaterade inlägg: