Vad är adhd för sjukdom?

Innehållsförteckning

Vad är adhd för sjukdom?

Vad är adhd för sjukdom?

Adhd beskrivs som en utvecklingsrelaterad funktionsavvikelse i det psykiatriska diagnossystemet DSM-5, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Vid adhd kan man ha svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll eller att reglera aktivitetsnivån.

När upptäckte man adhd?

1968 – Hyperkinetisk reaktion. I den amerikanska diagnosmanualen DSM införs hyperkinetic reaction of childhood, ett begrepp som lyfter fram familjeförhållanden i barndomen som orsak. I Sverige lever begreppet MBD vidare i modifierad form in på 1980-talet.

Vilka är olika former av ADHD?

  • Det finns olika former av adhd – där add är en av dem. Add står för Attention Deficit Disorder. De personer som har add har symptom så som uppmärksamhetsproblem och impulsivitet, men saknar till skillnad från andra former av adhd överaktiviteten. Snarare kan du med add ha svårare att få saker gjorda och att komma igång med aktiviteter.

Har du ADD eller annan form av ADHD?

  • Om du misstänker att du har add eller en annan form av adhd ska du ta kontakt med din vårdcentral för att få en remiss för en neuropsykiatrisk utredning. Om du är under 18 år kan du även ta kontakt med din skolsköterska eller ungdomsmottagning för att få en remiss.

Kan man tala om diagnosen ADHD?

  • Då kan det vara berättigat att tala om diagnosen ADHD. Se vår film om ADHD, där barn berättar om sin egen diagnos: Kärnsymptomen vid ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet. Symtomen kan förekomma var för sig eller i kombination med varandra.

Vad är kärnsymptomen vid ADHD?

  • Kärnsymptomen vid ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet. Symtomen kan förekomma var för sig eller i kombination med varandra. ADHD yttrar sig på olika sätt hos olika individer och under olika tidpunkter i livet.

Relaterade inlägg: