Hur kan vi stoppa skogsbränder?

Innehållsförteckning

Hur kan vi stoppa skogsbränder?

Hur kan vi stoppa skogsbränder?

Gallringar och avverkningar som utförts i tid minskar risken för skogsbränder och skador. Beståndsfigurer av olika ålder bidrar till att skogsbranden inte sprider sig så lätt. En förnyelseyta kan till exempel stoppa spridningen av en skogsbrand. I alltför täta skogar sprids elden lättare.

Hur påverkas Sverige av skogsbränder?

Den totala omfattningen av den förstörelse som skogsbränder har, motsvarar den från skogsskövling och omvandling till jordbruksmark ihop. De ekologiska och samhällsekonomiska skadorna från bränder kan vara mycket stora. Hälsoeffekterna likaså.

Vad är skogsbrand?

  • Skogsbrand är en okontrollerad eller kontrollerad brand i skogsmark eller mark som är täckt med brännbart material, i Sverige till exempel torvmossar.Svedjebruk är en form av kontrollerad skogsbrand, liksom skyddsavbränning, eller motbränder, som anläggs för att skapa brandgator i spridningsriktningen, liksom naturvårdsbränning.

Hur går det att stoppa spridningen av skogsbranden?

  • Genom att bryta kontinuiteten går det att stoppa spridningen av skogsbranden. Till exempel går det att ta bort lägre grenar från träden eller skrapa bort bränsle från markvegetationen. Ett annat sätt är att se till att barriärerna som ska stoppa branden finns naturligt i naturen. I en lövskog ser det lite annorlunda ut.

Vad kan skogens brand medföra?

  • Skogsbrand kan medföra stora påfrestningar på boende och på de skogsägare som drabbas. Förutom de uppenbara säkerhetsriskerna går ekonomiska värden förlorade och det är svårt att få avsättning för det brandskadade virket. Det är ett farligt arbete att röja upp i den branddrabbade skogen och det kostar också mycket pengar.

Hur bidrar klimatförändringarna till skogsbränder?

  • Ökad växthuseffekt – torrare klimat – fler skogsbränder Forskning visar att klimatförändringarna bidrar till att allt fler skogsområden blir allt torrare. Det innebär på sina håll fler och intensivare skogsbränder. Större bränder riskerar att enorma mängder koldioxid frigörs.

Relaterade inlägg: