Vad lekte man med på 1500 talet?

Innehållsförteckning

Vad lekte man med på 1500 talet?

Vad lekte man med på 1500 talet?

Barn lekte även under 1500-talet. Astragalen på bilden är troligen från ett fotben från en gris. Barnen fick olika poäng beroende på hur astragalen landade när de kastade den.

Hur man levde förr i tiden?

Många levde i torp, ett torp bestod av ett rum med en bakugn, öppen spis och kammare. I hus var der lågt tak, mörkt och trångt. När det var vinter samlades man runt den öppna spisen för at tillverka redskap, sy, sticka och spinna.

Hur bodde man under 1800-talet?

Under 1800-talet började Sverige förvandlas från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle. Urbaniseringen innebar att människor flyttade från landsbygden till städerna, en process som fortfarande pågår. 1850 bodde cirka 10 procent av Sveriges befolkning i städer och 90 procent på landsbygden.

Vad gjorde barn på 1500-talet?

Flickorna fick hjälpa till att laga mat, sy och laga kläder, passa småsyskon, kärna smör, tillverka ost och samla in ris och pinnar till bränsle. De hjälpte kvinnorna på gården med brödbak och ölbryggning. Men många barn på 1500-talet blev inte så gamla. Dödligheten bland nyfödda barn var väldigt hög.

Vad lekte man med för 100 år sedan?

Klass 2A på Rosenholmsskolan provade lekar som var vanliga i Blekinge för länge sedan. En av dem var "Peta skomakarens öga" som skrevs ner av Hanna Nilsson som var barn för 150 år sedan. För att prova leken använde vi en kvast, ett vedträ och en pall.

Relaterade inlägg: