Vad kan lukta svavel?

Innehållsförteckning

Vad kan lukta svavel?

Vad kan lukta svavel?

I saliven finns olika typer av bakterier. När bakterierna bryter ner proteiner uppstår en gas som innehåller svavel och luktar illa. Proteinerna kommer från maten du ätit och från munnen, i form av döda celler. Det är svavelföreningarna som ger den speciella lukt som uppfattas som dålig andedräkt.

När bedövar svavelväte luktsinnet?

En giftig gas som kan bildas är svavelväte. Den luktar redan vid låga nivåer starkt och då som ruttna ägg. Den är flyktig och kan uppstå stötvis i farliga koncentrationer. Vid sådana nivåer bedövas luktsinnet, den angriper vävnader (främst ögon och lungor) och hindrar blodets förmåga att transportera syre.

Varför luktar bajs mer illa ibland?

Har man brist på enzymer fortsätter fettet i maten ned till tjocktarmen. Det gör att avföringen luktar mycket illa och är svår att spola ned. Fettdiarré kallas på medicinskt språk steatorré. Vid brist på enzymer får kroppen svårt att ta upp näring, vilket kan leda till undernäring samt A-, D-, E- och K-vitaminbrist.

Varför luktar bajs mer ibland?

Om din avföring luktar mer än vanligt kan det innebära allt från förstoppning till en infektion eller att du är allergisk mot vissa livsmedel. Det kan också orsakas av att du förändrat din kost.

Relaterade inlägg: