Hur ska tryffel lukta?

Innehållsförteckning

Hur ska tryffel lukta?

Hur ska tryffel lukta?

Tryffeln ska vara renborstad och kännas fast och spänstig. Lukta på den, för tryffel utan doft är bortkastade pengar. Bourgognetryffel är mörkbrun till svart i färgen. Den franska Périgordtryffeln ser ungefär likadan ut – liksom sommartryffel, men den doftar och smakar mycket blygsamt.

Hur ska man förvara tryffel?

FÖRVARING. Hållbarheten är åtta till tio dagar. Förvara tryffeln i till exempel en glasburk med tätslutande lock för att hålla tryffeldofterna på plats. Lägg gärna lite hushållspapper eller ett tunt lager ris i burken för att absorbera fukten.

Vilket djur hittar tryffel?

Det är markägaren som har äganderätt till tryfflarna eftersom de är underjordiska och de hittas med tränade hundar eller grisar – tryffelsvin. Sporerna sprids med djur som kan lukta sig till och gräva fram fruktkropparna.

Hur tillagar man färsk tryffel?

Riv tryffeln för maximal smak i såser och smör. Hyvla tunna skivor av tryffeln som dekoration med hjälp av ett tryffeljärn eller med en vass kniv. En perfekt mogen tryffel har en vackert marmorerad snittyta i hasselnötsbrunt och vitt. Tryffel behåller både smak och doft vid frysning.

Vad är tryffel för smak?

TRYFFEL är en högt skattad delikatess inom gastronomin och kallas ofta ”det svarta guldet”. Tryffel bör upplevas med öppna sinnen och mycket eftertanke då doften är mycket speciell och stark. Smaken kan beskrivas som nötaktig och syrlig och blommar bäst ut med hjälp av fettrika livsmedel i matlagningen.

Relaterade inlägg: