Hur sköter jag mitt Jordgubbsland?

Innehållsförteckning

Hur sköter jag mitt Jordgubbsland?

Hur sköter jag mitt Jordgubbsland?

Odla jordgubbar

  1. Rensa ogräs men var försiktig med jordgubbsplantans ytliga rötter.
  2. Marktäck gärna för att hålla fukten och hålla ogräset borta.
  3. Ta bort revor som kommer före du skördat frukten (revorna stjäl energi från växten)
  4. Tillför gödsel men var försiktig med kväve - det gynnar bladen i stället för blommor och bär.

Hur anlägga ett jordgubbsland?

Jordgubbar vill ha mycket sol för att mogna bra. Välj en plats med full sol utan skuggande träd – träd nära din odling kan också ta vatten och näring från bären. Tänk också på att bären behöver vatten, remsan närmast ett hus är ofta torr eftersom takfoten hindrar regnet.

Hur mycket bär ger en Jordgubbsplanta?

Små plantor skördas i regel inte år 1. Man bör klippa bort blomstjälkarna för att spara energi till nästkommande säsong. Stora plantor däremot, från 14+, skördas redan första året, ca 60 dagar efter plantering. Man kan räkna med en skörd på 200-250 gram per planta.

När ska man ge gödsel till jordgubbsplantor?

  • Sätt mer fokus på kalcium och fosfor. Jordgubbsplantor är känsliga för salt så använd endast organiskt gödsel. Ge en första giva av gödsel ca 3 veckor efter plantering och en andra efter skörd men före knoppbildningen (jordgubbsplantan bildar de knoppar som ska ge bär nästa år på hösten året innan).

Varför inte plantera jordgubbar i sol?

  • Jordgubbar vill helst stå i sol, men välj inte en för het plats heller. Jordgubbsplantor vill helst ha mullrik, fuktig jord. Plantera jordgubbsplantorna inte för nära varandra; det är viktigt att luft och sol når plantorna! Plantera c:a 35-40cm mellan varje planta och c:a 50 cm mellan raderna.

Kan man klippa ner jordgubbar på tidig höst?

  • Man kan klippa ner jordgubbar nu och ta bort revor på tidig höst, men för att inte riskera att plantorna låter bli att avmognas inför vintern så är det bäst att göra det på tidig vår. Att klippa och beskära stimulerar växterna att växa så därför är det säkrare på våren.

Relaterade inlägg: