Vad lärde sig romarna av grekerna?

Innehållsförteckning

Vad lärde sig romarna av grekerna?

Vad lärde sig romarna av grekerna?

Etruskerna, grekerna och latinarna 1000 f.kr. De som var duktigast på att bearbeta järnmalmen till järn var ett folk som hette Etruskerna. ... Grekerna lärde etruskerna hur man gör tegelpannor till hustak och av etruskerna lärde sig i sin tur romarna att bygga stabila, fyrkantiga hus av tegel med tegeltak.

Vart kom etruskerna ifrån?

Historikern Herodotos förde vidare en sägen om etruskerna, att de invandrat till Italien sjövägen från Lydien i Mindre Asien. Herodotos tänkte sig att folk utvandrade i massor på grund av hungersnöd, och seglade västerut där de slog sig ned vid Italiens västkust.

När besegrade romarna etruskerna?

477 f.Kr. Slaget vid Cremera utkämpades mellan romerska republiken och den etruskiska staden Veii 477 f.Kr. (276 AUC). Historiska källor visar på romersk förlust av fästet vid floden Cremera och att Veiiborna därefter tågade in på romersk territorium.

När och var levde etruskerna?

Etruskerna var ett folk som levde i Italien från omkring år 800 till år 300 före Kristus. De upprättade aldrig någon egentlig stat, utan hade en sammanslutning av städer som omfattade stora delar av Italien och som styrdes av inflytelserika aristokratiska familjer.

Vilka folk på den italienska halvön lärde sig romarna mycket av?

På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. Även hos romarna blev spåmännen, augurerna, mäktiga. En del av spåmännen tillhörde förnäma etruskiska familjer.

Vilka viktiga ämbeten fanns i den romerska republiken?

Den romerska republiken Rom styrdes till en början av kungar, men i slutet av 500-talet f.Kr infördes republik. Makten låg då hos senaten som styrdes av två folkvalda konsuler. Det fanns också en folkförsamling, men den hade inte så stor makt.

Vem var Hannibal och när levde han?

Hannibal (248-183 f.Kr) var kartagernas främste fältherre under det andra puniska kriget mellan Kartago och Rom 218-202 f.Kr (se karta).

Vilken uppgift hade den romerska senaten?

Senaten hade störst makt Efterhand fick senaten allt större makt, och de förnämsta och rikaste släkterna hade stort inflytande där. Senaten styrde ämbetsmännen och beslutade om skatter och statens utgifter.

Relaterade inlägg: