Hur uppkom Helsingforsdeklarationen?

Innehållsförteckning

Hur uppkom Helsingforsdeklarationen?

Hur uppkom Helsingforsdeklarationen?

I år är det 50 år sedan Helsingforsdeklarationen antogs av den internationella läkarorganisationen WMA, World Medical Association. Deklarationen anses ha haft stor betydelse för att stärka patientskyddet vid medicinsk forskning. Men när den antogs var det motvilligt och mest för att skydda läkarna.

Vad är oetisk forskning?

I vissa situationer är det oetiskt att forska, i andra är det oetiskt att inte forska, men för att säga vad som gäller behöver vi veta vilket kontext vi talar om och vi behöver inte minst argumentera för olika positioner på ett transparent, logiskt och konstruktivt sätt.

Hur värderar man deltagarnas risk mot forskningens nytta?

Det vetenskapliga värdet hos forskningsprojektet ska alltid uppväga de risker och påfrestningar man utsätter deltagarna för....Så viktas nytta mot risk

  1. Först ställer man frågan: Hur viktig är forskningen?
  2. Sedan undersöker man vilka risker och påfrestningar som finns för deltagaren.
  3. Till sist väger man dem mot varandra.

Vad menas med spelregler inom forskningen?

Det finns flera internationella regelverk och riktlinjer (främst Helsingforsdeklarationen) som uttrycker vilka etiska spelregler som bör gälla vid forskning med människor. Vi har i Sverige sedan länge ett väl fungerande system med etikkommittéer som granskar den medicinska forskningen.

Relaterade inlägg: