Vad vill rådjuren äta?

Innehållsförteckning

Vad vill rådjuren äta?

Vad vill rådjuren äta?

Både tall och gran äts, även om studier av rådjurens födoval visar att de äter mest av tall. Bland lövträden dominerar främst sälg och vide, björk, asp, ask, rönn, brakved och olvon. Al, lönn, alm och bok tycks vara mindre populära. Vintergröna växter, som kruståtel och vårfryle, kan också ingå i dieten.

Vad äter rådjur när det är snö?

Utfodra klövviltet (gäller framför allt rådjur, men även dovhjort) med fuktigt ensilage, spannmålskross, rotfrukter eller foderpellets. Torrt hö är olämpligt, om det inte är proteinrikt och ges under hela vinterhalvåret. Även fällda aspar ger klövviltet föda.

Kan man ge äpplen till rådjur?

Torrt hö och äpplen är lämplig föda för rådjuren under stränga vintrar. Normalt äter rådjuret bärris, ljung, granris och lövkvistar. Men när snön ligger djup så kommer rådjuren inte åt den föda som finns i marknivå. Rådjur äter 1,5–2 kilo färskvikt under ett dygn.

Vad äter rådjur i trädgården?

De äter upp växter och blommor, gnager på trädstammar och trampar ner rabatten. Det finns flera sätt att avskräcka rådjuren och bäst är att kombinera olika metoder för att vara säker på att rådjuren håller sig borta.

Kan rådjur äta snö?

Rådjur är dåligt anpassade till djup snö. Deras smala klövar sjunker ner och de har svårt att komma åt födan. Hårda vintrar dör många djur. Under vintern lever de främst på ljung och bärris.

Kan man ge rådjur bröd?

hö och ensilage är bra foder, sen kan man ju pytsa åt dom lite spannmål oxå om man vill. bröd vill jag höja ett varningens finger för, läste senast i Lantbruk eller om det var ATL om att vildsvin utfodras med bröd och bullar och man har sett stora bekymmer med karies på dom. osötat bröd kan väl funka.

Relaterade inlägg: