Vad är det stora Babylon?

Innehållsförteckning

Vad är det stora Babylon?

Vad är det stora Babylon?

Babylonien var ett rike i forntidens Mesopotamien i nuvarande Irak. Rikets kärnområde var det bördiga slättlandet mellan floderna Eufrat och Tigris. Grekerna kallade senare området för Mesopotamien som betyder "landet mellan floderna".

Hur blev världen till enligt babylonierna?

En av de nya gudarna, Marduk, besegrar urtidsmonstret Tiamat. Jorden skapas sedan från Tiamats kropp. Människan skapas därefter från blodet av Kingu, ett annat urtidsmonster. Marduk blev Babylons stadsgud, och eposet fortsätter sedan med att legitimera hans överhöghet över de andra gudarna.

Hur förändrades judendomen under den babyloniska fångenskapen på 500 talet f Kr?

att ättlingarna till dem som deporterats från Juda rike skulle få återvända. Drygt 42 000 judar återvände till Juda, vilket innebar att en betydande majoritet valde att stanna i det toleranta perserriket dit Babylonien nu hörde. På så vis etablerades ett judiskt centrum i Babylon, lika viktigt som det i Jerusalem.

Vad hände vid Babels torn?

Babels torn i Bibeln har ofta tolkats som en symbol för mänskligt övermod och försyndelse mot Gud. Försöket att bygga ett torn ända upp i himlen har ansetts ha bestraffats med språkförbistringen, uppdelningen i olika tungomål, så att alla människor inte längre kunde förstå varandra.

Relaterade inlägg: