Vad menar man med äldreomsorgens värdegrund?

Innehållsförteckning

Vad menar man med äldreomsorgens värdegrund?

Vad menar man med äldreomsorgens värdegrund?

Den 1 januari 2011 infördes en värdegrund i socialtjänstlagen. Lydelsen är att ”Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande (värdegrund).” 5 kap. 4 § socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

Vart går gränsen för värdigt liv och välbefinnande?

värdigt liv och känna välbefinnande (värdegrund)”. Värdigt liv innefattar möjlig- het till självbestämmande kring och delaktighet i beslut och insatser. ... Välbefinnande präglas av känslan av trygghet och meningsfullhet i kontakten med äldreomsorgen (SoU 2008:51).

Vad är nationell värdegrund?

I Socialtjänstlagen finns en bestämmelse om en nationell värdegrund för äldreomsorgen och en bestämmelse som tydliggör äldre personers möjligheter till inflytande vid genomförandet av socialtjänstens insatser. Den nationella värdegrunden handlar om att äldre personer ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Vad kan man göra om självbestämmande är till hinder för värdigt liv och välbefinnande?

1 § tredje stycket i socialtjänstlagen framgår det att verksamheten ska bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Temat för dialogen är självbestämmande. Vårt mål för dagens dialog är att ta fram vad vår verksamhet kan bidra med som möjliggör den enskildes självbestämmande.

Relaterade inlägg: