Vad menar man med en sammanhållen journalföring?

Innehållsförteckning

Vad menar man med en sammanhållen journalföring?

Vad menar man med en sammanhållen journalföring?

Sammanhållen journalföring är ett sätt för olika vårdgivare att under vissa förutsättningar dela vårddokumentation. Det gör det möjligt för en vårdgivare att via ett elektroniskt system ge eller få direktåtkomst till uppgifter hos en annan vårdgivare.

Kan privata vårdgivare läsa min journal?

Privata vårdgivare däremot omfattas inte av offentlighetsprincipen och någon motsvarande skyldighet att ta emot en begäran från vem som helst om att få ut en patientjournal finns alltså inte inom det privata. Faktum är att hälso- och sjukvårdssekretessen enligt OSL inte ens gäller i privat verksamhet.

Varför för man patientjournal?

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling. Såväl planering, genomförande som utvärdering av vården måste finnas dokumenterad i patientjournalen.

Kan 1177 läsa min journal?

Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.

Relaterade inlägg: