Vad utmärker en beskrivande text?

Innehållsförteckning

Vad utmärker en beskrivande text?

Vad utmärker en beskrivande text?

En beskrivande text är en text som beskriver hur något ser ut, vad som har hänt eller ger dig fakta om något. Nyhetsartiklar och faktatexter är exempel på beskrivande texter.

Hur gör man en förklarande text?

  1. Variera texten – använd inte samma ord för ofta.
  2. Använd ämnesspecifika ord.
  3. Spräng in intressanta småfakta i texten.
  4. Ställ dig ofta frågan varför, så vet du vad du ska förklara utförligare.

Vad får du veta om den förklarande Faktatextens innehåll i textens inledning?

Faktatexter kan vara beskrivande eller förklarande. Förklarande faktatexter är texter som förklarar varför eller hur något sker, som till exempel vattnets kretslopp eller hur något fungerar som till exempel en cykelpump. Syftet med detta område är att få veta hur en förklarande faktatext är uppbyggd.

Hur man återberättar en text?

Exempel på återberättande texter är berättelser, dagbok- stexter, tidningsartiklar och brev. Titta tillsammans på uppbyggnad, struk- tur och ordval i texterna.

Vad utmärker en återgivande text?

Syftet med den återgivande texten är att återge en händelse. Texten förekommer i skolan, kanske också i ett brev hem till anhöriga eller vårdnadshavare som är intresserade av vad eleven är med om på dagarna.

Hur kan man beskriva sin lägenhet?

Ta god tid på dig när du beskriver lägenheten i annonsen. Vad var det du själv gillade med bostaden när du köpte den? Det är viktigt att både beskriva med positiva ord och att hålla sig till verkligheten i beskrivningen.

Hur kan man skriva en utredande text?

Det som mer precist kännetecknar en utredande text är att den har en inledning i vilken någon form av fråga formuleras eller ett problem etableras, en huvuddel i vilken detta problem analyseras eller förklaras, och en avslutning i vilken en slutsats om frågan alternativt problemet presenteras.

Vad ingår i en Faktatext?

En faktatext innehåller fakta – inte åsikter. Fakta är sådant som är sant. Åsikter är sådant som du tycker och tänker. Fakta: Sverige är ett land.

Relaterade inlägg: