Vad menas med Könssocialisation?

Innehållsförteckning

Vad menas med Könssocialisation?

Vad menas med Könssocialisation?

Med könsidentitet eller könsuttryck avses en persons identitet eller uttryck i form av kläder, kroppsspråk, beteende eller med avseende på kön. Se även transpersoner. Könssocialisation – ett begrepp för hur de förväntningar och de normer som finns på människor utifrån könstillhörighet införlivas under uppväxten.

Vad kommer ordet genus från?

  • Genus kommer från det engelska ordet gender och betecknar det sociala och kulturella könet. Det innefattar de uppfattningar och föreställningar om vad som är kvinnligt och manligt i samhället. Genus ger uttryck för för de värderingar, attityder och erfarenheter om kvinnor och män som finns i samhället.

Vad är genus i ett genusperspektiv?

  • I ett genusperspektiv ska alla barn få möjlighet att välja själva, utifrån lust och intresse. Snarare än att samhället tvingar in dem i en stereotyp mall där de får tillgång till ungefär hälften av allt världen har att erbjuda. Genus är inte att sudda ut pojkar och flickor.

Vad är genus och socialt kön?

  • Genus (könsbegrepp) Genus (engelska gender), även socialt kön, är ett begrepp som används för att urskilja vad som formar kvinnors och mäns sociala beteende. Genus/socialt kön är baserat på normer och omvärldens förväntningar kring vad som anses vara manligt och kvinnligt.

Relaterade inlägg: