Vad menas med Livsstilssjukdom?

Innehållsförteckning

Vad menas med Livsstilssjukdom?

Vad menas med Livsstilssjukdom?

Livsstilssjukdomar är det vedertagna begreppet för icke smittsamma sjukdomar som inte överförs mellan människor och som i sig inte är en infektion. Hit räknas till exempel hjärtsjukdomar, cancer, KOL, astma, stroke och diabetes.

Vad är livsstilsrelaterade sjukdomar?

Till livsstilsrelaterade sjukdomar räknas, utöver hjärt- och kärlsjukdom och diabetes, även vissa typer av cancer, kronisk lungsjukdom och psykisk ohälsa (Folkhälsomyndigheten, 2014).

Hur livsstilssjukdomar kan påverka vår hälsa?

Ärftlighet påverkar risken för livsstilssjukdomar. Man talar om riskfaktorer för en viss sjukdom. De är inte den direkta orsaken, men har en avgörande betydelse för hur stor risken att drabbas är. Vid sidan av tobak rankas idag våra matvanor som den främsta riskfaktorn för ohälsa och tidig död i befolkningen i Sverige.

Vad är definitionen på en folksjukdom?

De vanligaste folksjukdomarna i Sverige idag är hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer samt vissa psykiska sjukdomar. Folksjukdomar har ofta samma riskfaktorer och många av dem kan förebyggas genom samhälleliga och individfokuserade insatser.

Vilka livsstilssjukdomar förebygger man?

Många kroniska sjukdomar kan kopplas till de fyra levnadsvanorna, tobaksrökning, riskbruk av alkohol, ohälsosamma matvanor och otillräcklig fysisk aktivitet. Då kallas de livsstilssjukdomar. Gemensamt för livsstilssjukdomar är att de går att förebygga.

Hur matkultur kan påverka människors hälsa?

Hälsosamma matvanor kännetecknas av att huvuddelen av maten kommer från vegetabiliska, fiberrika och näringstäta livsmedel. Mat som ger oss mycket näringsämnen och som bidrar till att minska risken för ohälsa är till exempel grönsaker, baljväxter, frukt, nötter, fisk, vegetabiliska oljor och mat med fullkorn.

Vad finns det för folkhälsoproblem?

Ett folkhälsoproblem definieras av att det drabbar minst 1 procent av befolkningen och innebär allvarliga konsekvenser för befolkningen och samhället. Problemets uppkomst och orsaker bör vara kända, och förebyggande åtgärder måste ha visat sig ha effekt. Åtgärderna måste vara riskfria och accepteras av befolkningen.

Relaterade inlägg: