Varför odlas solrosor?

Innehållsförteckning

Varför odlas solrosor?

Varför odlas solrosor?

Solrosen är en blomma som är väl utbredd över hela världen, där vi antingen odlar upp den som prydnadsväxt eller för framställning av solrosolja och solrosfrön. Denna ettåriga växt kan bli hela 3–5 meter hög, och den bjuder på en härligt solliknande blomma i gula och bruna nyanser.

När ska solrosor planteras?

Solrosor kan sås direkt på växtplatsen i mitten på maj, men de kan med fördel även förodlas för att få en tidigare blomning. Använd gärna en lite större kruka, fyll den till två tredjedelar med vanlig god odlingsjord. Toppa med såjord och låt fröet ligga en centimeter under jord. Vattna och ställ sådden varmt.

Vad kan man göra med solrosor?

Äta solrosor. Koka blomknopparna (cirka 4-5 knoppar per person) i lättsaltat vatten i 5-10 minuter. Låt dem rinna av och lägg upp på tallrikar när de fortfarande är ljumma. Doppa i citronsmör (smält smör smaksatt med lite pressad citronsaft) och njut tillsammans med ett gott nybakat bröd.

När ska man plantera solrosor?

Finns även att köpa i kruka och är fin även som snittblomma. Solrosen växer upprätt med starka stjälkar och stora blad, blomningstid juli till september. Solrosen har mycket stora blommor med mörk mitt.

Hur får man höga solrosor?

Solrosor är inte kräsna, men för att en rik blomning och stadiga plantor behöver du odla i näringsrik och lucker jord. För att kunna växa sig riktigt hög behöver solrosen djup jord för sina rötter.

Vilken näring till solros?

Kan sås direkt på friland när jorden är varm i slutet av maj-början av juni. Krukodlade exemplar gödslas och vattnas regelbundet, solrosor behöver mycket vatten och näring för att utvecklas väl. Kan behöva stöd. Kräver i övrigt ingen skötsel.

Relaterade inlägg: