Vad behöver cellen göra sig av med?

Innehållsförteckning

Vad behöver cellen göra sig av med?

Vad behöver cellen göra sig av med?

För att alla cellerna i kroppen ska fungera måste det få syre (syre är bränsle för cellerna), till bl. a. att förbränna födan. Då måste blodet passera lungorna, där de röda blodkropparna tar upp syre och avger koldioxid.

Vilken näring behöver cellen för att fungera?

Vår kropp består av celler som bygger upp vår kropp och våra vävnader, inklusive muskler, ben och organ. För att cellens ämnesomsättning ska fungera måste det finnas syre — syre är kroppens viktigaste ämne och behövs framförallt i energiproduktionen i mitokondrierna, kroppens små energifabriker.

Vad krävs för att cellerna ska fungera?

  • För att alla cellerna i kroppen ska fungera måste det få syre (syre är bränsle för cellerna), till bl.a. att förbränna födan. Då måste blodet passera lungorna, där de röda blodkropparna tar upp syre och avger koldioxid. Det som cellerna behöver transporteras av blodet.

Vad är skillnaden mellan celler och celler?

  • Celler förökar sig genom delning. Sådant som har med celler att göra benämns cellulärt. Sådant som finns inne i en cell är intracellulärt (ej att förväxla med intercellulärt som betyder mellan celler ); motsatsen är extracellulärt . Ordet "cell" kommer från latinets cellula, som betyder "litet rum".

Vad är cellens uppbyggnad och funktion?

  • Cellens uppbyggnad och funktion. Cellmembranet omger cellen och skyddar den mot främmande ämnen, genom att släppa in rätt ämnen i rätt mängd. Förmågan att välja vad som ska in i och ut ur cellen kallas homeostas. Membranet består av ett dubbelt lager fosfolipider som ligger vända mot varandra.

Vad är cellens inre organ?

  • I cellens inre finns strukturer som kan betraktas som cellens egna inre organ, organeller. De är lösta i cellvätska, cytosol. Cytosolen och de organeller som finns i den kallas gemensamt för cytoplasma. Celler förökar sig genom delning.

Relaterade inlägg: