Vilken växthusgas släpps ut mest?

Innehållsförteckning

Vilken växthusgas släpps ut mest?

Vilken växthusgas släpps ut mest?

Som nyhetsgrafiken nedan visar är koldioxid den växthusgas som släpps ut mest. Vanligen skapas den genom mänskliga aktiviteter. Andra växthusgaser släpps ut i mindre omfattning, men det absorberar värme effektivare än koldioxid, Metan till exempel, är över 80 gånger mer effektivt än koldioxid över en 20 års period.

Vilka 100 företag släpper ut mest koldioxid?

Topp 100 – producenter och deras koldioxidutsläpp 1988-2015
FöretagProcent av de globala koldioxidutsläppen
1China (Coal)14.32%
2Saudi Arabian Oil Company (Aramco)4.50%
3Gazprom OAO3.91%
4National Iranian Oil Co2.28%

Hur mycket koldioxid släpper Sverige ut?

  • Koldioxidutsläpp från industri, el och värme uppgick under 2018 till 19,9 miljoner ton. Det visar ny statistik från EU:s utsläppshandel. Det kan jämföras med att all vägtrafik i Sverige släpper ut ungefär 15 miljoner ton.

Vad är världens totala utsläpp av koldioxid?

  • Koldioxidutsläpp i världen. Under 2018 uppgick världens totala utsläpp av koldioxid till knappt 38 miljarder ton. Det var en ökning med knappt 2 procent jämfört med 2017.

Varför är koldioxid något man vill minska?

  • Förklaring. Koldioxid (CO2) är en livsnödvändig gas i atmosfären som ingår i kolkretsloppet. Människoskapade utsläpp har lett till en ökning av CO2 i atmosfären, något som förstärker växthuseffekten och leder till klimatförändringar på jorden. Därför är CO2 utsläpp något man vill reducera.

Relaterade inlägg: