Hur förliste Estonia?

Innehållsförteckning

Hur förliste Estonia?

Hur förliste Estonia?

Estoniakatastrofen är en av de värsta fredstida fartygsolyckorna genom historien. För 27 år sedan, under en stormig natt i september, slet de fyra meter höga vågorna loss Estonias bogvisir, med följden att passagerarfärjan kapsejsade och sjönk på under en timme. Totalt 852 personer dog.

Hur uppkom hålet i Estonia?

Rutgersson drar inga slutsatser om skadan uppkom före eller efter att fartyget sjönk. På måndagen visade en film på det första kända håletEstonia hur bitar av stålkonstruktionen ser ut att ha slitits upp inifrån. Haverikommissionen kan ännu inte säga något om vad orsaken till skadorna på fartyget är.

Hur ligger Estonia?

Estonia är 155,4 meter lång och 24,2 meter bred. Hon har tio däck, varav sex med inredning för passagerare och besättning. Fartyget ligger på styrbords sida med 115--120 graders slagsida i en sluttning på havsbotten på cirka 80 meters djup.

Hur stort var hålet i Estonia?

Ett hål i Estonia upptäcktes när dokumentärteamet för "Estonia – Fyndet som ändrar allt" genomförde dykningar till den förlista passagerarfärjan. Då upptäcktes vad som troddes var ett fyra meter stort hål i styrbordssidan på vraket.

Vart skulle Estonia?

Den 28 september 1994 är ett datum som påverkade alla svenskar. Det var den natten som kryssningsfärjan M/S Estonia under en färd mellan Tallinn och Stockholm förliste. Estonias bogvisir lossnade, färjan började snabbt ta in vattnet, kantrade och sjönk på öppet hav mellan finska Utö och estniska Dagö.

Relaterade inlägg: