Hur skyddar amning mot bröstcancer?

Innehållsförteckning

Hur skyddar amning mot bröstcancer?

Hur skyddar amning mot bröstcancer?

Amning och förlossning Det har konstaterats att amning till en viss grad minskar risken för bröstcancer och äggstockscancer hos ammande kvinnor. Ju längre kvinnan ammar, desto bättre skydd ger amningen. Förlossningar minskar en kvinnas risk för att insjukna i bröstcancer och äggstockscancer.

Vad är orsaken till bröstcancer?

Mycket östrogen i kroppen under långa perioder ökar risken för bröstcancer. Att få mens tidigt och att komma in i klimakteriet sent innebär att östrogen påverkar kroppen extra länge. Hormonbehandling under lång tid mot klimakteriebesvär ökar risken för bröstcancer.

Hur många kvinnor får cancer?

Ungefär lika många män som kvinnor insjuknar. År 2016 upptäcktes totalt 4 702 tumörer hos 4 576 personer, 2 3 män och 2 4 kvinnor. Knappt 80 procent var 65 år eller äldre vid insjuknandet.

Kan man göra mammografi när man ammar?

Om du är gravid eller ammar Stråldosen från mammografin är ofarlig för fostret och påverkar inte bröstmjölken. Det är bra om du som ammar försöker mjölka ur brösten före undersökningen. En del mottagningar rekommenderar att du väntar med undersökningen om du ammar.

Relaterade inlägg: