Vad är livsmedelshygien inom vården?

Innehållsförteckning

Vad är livsmedelshygien inom vården?

Vad är livsmedelshygien inom vården?

Livsmedelshygien är en förutsättning när man hanterar, förbereder, tillreder, förvarar och serverar livsmedel. så att ingen gäst utsätts för risken att bli sjuk eller skadad av maten. Det kan tyckas vara en självklarhet att den mat som vi köper ska vara säker.

Vad är syftet med livsmedelshantering?

Livsmedelslagen (2006:804) handlar om hur livsmedel ska hanteras, kontrolleras och vara beskaffade. ... Syftet med livsmedelslagen är att säkerställa att det finns en hög skyddsnivå för människors hälsa när det kommer till livsmedel, och för att tillgodose konsumenternas intressen när det gäller livsmedel.

Vad gäller vid hantering av livsmedel?

Du ska hålla din livsmedelslokal, dess inredning och utrustning ren och i gott skick. Du måste kunna rengöra lokalen för att livsmedel inte ska förorenas av till exempel smuts, bakterier eller gifter. Tänk på att det ska gå att rengöra bakom och under utrustningen.

Vilken lagstiftning reglerar hanteringen av livsmedel inom särskilda boenden?

Livsmedelsverksamhet i vård och omsorg Regelverket består av EG-förordningar och från och med 2006 en ny svensk livsmedelslag. Till lagstiftningen har Livsmedelsverket skrivit vägledande texter som samlats i Livsmedelsverkets Kontrollwiki [2]. Livsmedelsföretagare ansvarar för att kraven i lagstiftningen uppfylls [3].

Relaterade inlägg: