Vad tycker du om Frankenstein?

Innehållsförteckning

Vad tycker du om Frankenstein?

Vad tycker du om Frankenstein?

Han har känslor såsom kärlek, hat, vrede, självömkan, glada och ledsna känslor. Han kan även prata, se, känna, lyssna och tänka precis som andra människor. Han saknar till viss del förståelse för sin egen styrka. Saknar även viss kontroll över sina känslor för andra människor och sig själv.

Vad handlar Frankenstein egentligen om?

I boken möter man den unge vetenskapsmannen Victor Frankenstein, som blir som besatt av idén att skapa liv. Med hjälp av modern teknologi och vetenskap lyckas han med sina föresatser att skapa en levande varelse - men när han väckt den till liv ryggar han tillbaka från sin skapelse.

Vilken fråga intresserar Frankenstein och hur leder den till att han beslutar sig för att utföra sitt experiment?

Shelley ger här ett tydlig budskap: man bör inte försöka bemästra naturen, det är en makt alltför stor för människan att bestämma över. Troligtvis skrev Shelley denna bok för att folk skulle vända sig bort från upplysningens tankegångar, där man ville experimentera med allt och förstå alla element i naturen.

Vem är huvudkaraktären i Frankenstein?

Fantasi och drömmar är något som vi alla har och det är något som författarna började använda sig av under romantiken på 1700-1800 talet, detta är även något som Mary Shelley uppmärksammar i sin Frankenstein. Huvudkaraktären Viktor har en stor och speciell dröm i filmen.

Hur var Victor Frankenstein?

Victor Frankenstein är en engagerad forskare som hela tiden vill ifrågasätta, han accepterar inte livet som det är utan han är fast bestämd att ändra livets gång genom att skapa evigt liv. Han följer inte strömmen han vill istället ha egna svar på vetenskapen.

Vem berättar Frankenstein sin historia för?

Prometheus var i den grekiska mytologin den som stal elden av gudarna och gav den till människorna. Straffet för detta gudatrots blir att Prometheus ådrar sig och mänskligheten gudarnas vrede. Parallellen stämmer överens med berättelsen om Frankenstein.

Relaterade inlägg: