Är lutfisk?

Innehållsförteckning

Är lutfisk?

Är lutfisk?

Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas i lut, sedan i vatten, innan den slutligen kokas. Matberedningen härstammar antagligen från Nederländerna och norra Tyskland och är känd sedan senmedeltiden.

Vad heter lutfisk på spanska?

Det är som sagt främst till de sydeuropeiska länderna som den torkade och saltade fisken exporteras. På spanska heter torsk ”bacalao” och detta namn har givits till de slags rätter som vi tillagar av klippfisk. Den svenska motsvarigheten är kabeljo som vi kallar saltad och lätt torkad torsk eller långa.

Är det lut i lutfisk?

Det är faktiskt så att lutfisken går igenom en rätt lång process innan den hamnar på julbordet. Först tar man torkad fisk och lägger den i blöt i fem-sex dygn. Sedan får fisken ligga i vatten med lut i några dygn till. Och till sist behöver fisken avlutas, så den får ligga i blöt i fem-sex dygn till.

Är lutfisk basiskt?

Lutfisken är troligen världens mest basiska livsmedel innan den blivit avlutad – med ett pH-värde mellan 11 och 12. – Vid lutning skapas ett mycket högt pH-värde som löser upp en del av fiskens proteiner.

Kan långa ligga i?

Utbredning. Den lever i nordvästra Atlanten, Norra ishavet vid Newfoundland och Labrador och södra Grönland, kring västra och södra Islandskusten och i östra Atlanten längs norska kusten till Skagerack och södra Öresund. Vidare längs Brittiska öarna och östra Atlantkusten ner till nordvästra Medelhavet och Marocko.

Kan man äta långa?

Här är exempel på arter som du kan äta hur mycket som helst av: torsk, sej, kolja, sill, odlad lax, rödspätta, flundra, bergtunga, rödtunga, räkor, havskräftor, kummel, uer, makrill, vitling, lubb, långa, fjärsing (det finns fler arter på slv.se) Livsmedelsverket säger: Vill du leva hälsosamt?

Relaterade inlägg: