Vad är klimatet i öknen?

Innehållsförteckning

Vad är klimatet i öknen?

Vad är klimatet i öknen?

Den främsta orsaken till att öknar bildas är klimatet. Varm, fuktig luft stiger ständigt upp vid ekvatorn, den avkyls i de högre luftlagren och ger tropikerna rikligt med regn. Den torra luften förs vidare över vändkretsarna där den ger klart och fint väder men inget regn.

Hur definieras en öken?

En öken är allmänt kategoriserad som en plats som får mindre än 254 mm årlig nederbörd[i]. Med endast 166 mm nederbörd årligen[ii], passar Antarktis väl in i den kategorin.

Hur ser naturen ut i öknen?

Öknar klassificeras på en rad olika sätt som exempelvis vegetation, landskapstyp, temperatur, nederbörd och avdunstning. Vegetation: Öknarna utmärks av sparsam eller ingen växtlighet alls. Områden med sammanhängande växtlighet kan istället kallas halvöken. När en öken övergår till stäpp eller savann är otydligt.

Kan det regna i öknen?

Öken – område som på grund av vattenbrist helt eller nästan helt saknar växtlighet. Vanligtvis avser man de heta torr- eller värmeöknarna. Dessa har en årlig nederbörd på högst 250 mm regn per år.” ... På jordklotet förekommer de flesta öknarna längs vändkretsarna där nederbörden är som minst.”

Relaterade inlägg: