Vad är glödtråden i en lampa gjord av?

Innehållsförteckning

Vad är glödtråden i en lampa gjord av?

Vad är glödtråden i en lampa gjord av?

Som glödtråd används en tunn tråd av en metall med hög smältpunkt. Det möjliggör upphettning till hög temperatur utan att den brinner av. I glödlampor av märket "Osram" användes en legering av metallen osmium och volfram, båda med hög smältpunkt. Volfram har smältpunkt 3400 °C.

Vart kommer glödlampan ifrån?

De första försöken med glödlampor daterar sig från mitten av 1800-talet, då urmakaren Heinrich Goebel lyckades tillverka glödlampor för praktiskt bruk. År 1854 gjorde han några lampor av parfymflaskor med förkolnad bambu som glödtråd och lät dem lysa upp skyltfönstret till sin butik i New York.

Vad är glödlampans funktion?

  • Glödlampans funktion. En glödlampa är uppbyggd av flera olika delar av olika material och dess sammansättning gör att vi får belysning. Det som lyser inuti lampan är en glödtråd, det är den som är kärnan i en glödlampa. Denna glödtråd är inkapslad i en glaskolv (det är den som kan ha olika former och kallas olika namn) som är fri från syre.

Vem utvecklade den första glödlampan?

  • Den tyska uppfinnaren Heinrich Göbel utvecklade 1854 den första moderna glödlampan med en karboniserad bambuglödtråd i en vakuumkula i syfte att förhindra oxidation.

Hur många Watt är glödlampor?

  • Glödlampor är ofta avsedda för en spänning på 2 volt (tidigare 220 V), men också andra spänningar används, exempelvis 6, 12, 24, 48, 1 volt. De vanligaste effekterna är 7, 15, 25, 40, 60, 75, 100, 1 watt, men det finns glödlampor från under en watt upp till flera tusen watt.

Hur mycket kostar det att byta ut glödlampor?

  • Det går att spara mycket pengar genom att byta ut dina vanliga glödlampor mot lågenergilampor och LED-lampor. Byter du 10 stycken så sparar du cirka 500 kr om året. En lågenergilampa på 9W kan lysa i över 110 timmar på 1kW, medans en vanlig 40W lampa bara klarar 25 timmar. Då inser man att det finns mycket pengar och el att spara här.

Relaterade inlägg: