Vad ska man fritera i för olja?

Innehållsförteckning

Vad ska man fritera i för olja?

Vad ska man fritera i för olja?

Helst ska den ha en neutral smak så att den inte tar över från den goda maten som ska friteras. Raps-och solrosolja är vanligast att använda, men det går också bra att använda sig av jordnötsolja, sojaolja eller druvfröolja.

Hur varm ska oljan vara när man friterar?

Hetta upp oljan till 160°C Värm mat-, raps- eller solrosolja till 160°C. Håll koll med en hushållstermometer. OBS! Ha alltid ett lock nära till hands att lägga på om det skulle börja brinna i oljan.

Hur gör man med en fritös?

Fritös är ett köksredskap för att fritera mat. Anordningen har en korg av metall för maten. Korgen sänks ner i ett tråg av olja som håller en temperatur på 140-200 °C. Fritöser är vanliga i restaurangkök men finns även i hemmen.

Hur vet man när oljan är 170 grader?

Om du inte har tillgång till en termometer, så är ett bra knep att släppa i en bit vitt bröd i oljan. Om den blir gyllenbrun inom en minut så är oljan lagom varm. Om den blir bränd så är oljan för varm.

Hur varm ska oljan vara i bilen?

Både oljan och själva motorn mår bäst vid en oljetemp runt 100 grader. Vid högre temperaturer accelerar oljans oxidationsprocess. För låg temperatur (under 95 grader) är inte heller bra eftersom oljan ska plocka upp motorns kondensvatten samt bränsle, vatten och annat som blåser förbi kolvarna.

När ska man byta frityrolja?

När oljan inte har kvar sin fräscha doft är det dags att kasta den. Samma sak gäller om något har legat kvar i den heta oljan och blivit bränt. Om man har friterat fisk kan man dock inte använda oljan till något annat än mera fisk, eftersom oljan får en tydlig smak av fisken.

Relaterade inlägg: