Vad får man för misshandel?

Innehållsförteckning

Vad får man för misshandel?

Vad får man för misshandel?

Misshandel är när någon önskar att vålla en annan person kroppsskada, smärta eller försätta personen i vanmakt eller liknande tillstånd, till exempel att droga eller binda fast. Kroppsskadan kan även uppstå genom att personen trots kunskap om sitt tillstånd, sprider viss sjukdom till en annan person till exempel HIV.

Vad händer om man blir dömd för misshandel?

Straffet du kan få sträcker sig från böter till fängelse i två år. Min gissning är att du skulle få en villkorlig dom förenad med böter om du blir dömd.

Vad är det lägsta straffet för grov misshandel?

Straffskalan för grov misshandel, som är fängelse i lägst ett och högst tio år, delas upp. För misshandelsbrott som är att anse som synnerligen grovt döms till fängelse i lägst fyra och högst tio år. För annan grov misshandel döms till fängelse i lägst ett och högst sex år.

Hur många år får man sitta i fängelse för misshandel?

Är misshandeln grov så kan påföljden bli fängelse i högst sex år, och är den synnerligen grov så kan man dömas till fängelse i högst tio år (3 kap. 6 § BrB).

Vad krävs för att ett misshandelsbrott ska anses vara grovt?

Grov misshandel som kan ge fängelse i lägst ett år och sex månader och högst sex år. Vid bedömningen av om misshandeln är grov, ska särskilt beaktas om gärningen var livsfarlig eller om gärningsmannen tillfogat svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom eller i övrigt visat särskild hänsynslöshet eller råhet.

Vad händer om man anmäler sin man för misshandel?

Vad händer efter polisanmälan? När en brottsanmälan har gjorts ska polis eller åklagare bedöma vilka möjligheter som finns att utreda brottet. De beslutar därefter om en förundersökning, även kallad brottsundersökning, ska inledas. Det görs bara om det finns möjligheter att klara upp brottet.

När man blir dömd?

Börja avtjäna straff och uppskov Har du dömts till fängelse får du en kallelse från Kriminalvården där det står när och till vilken anstalt du ska inställa dig. Normalt ska du börja avtjäna ditt straff inom tre månader från det att domen inte längre kan överklagas.

Relaterade inlägg: