Vad är skatten på uppskov?

Innehållsförteckning

Vad är skatten på uppskov?

Vad är skatten på uppskov?

Schablonintäkten är 1,67 procent av det uppskovsbelopp som du har vid ingången av det inkomstår som du deklarerar för. Skatten på schablonintäkten är 30 procent. Det innebär att skatten att betala blir cirka 0,5 procent av själva uppskovsbeloppet (1,67 procent x 30 procent = cirka 0,5 procent).

Hur länge kan jag få uppskov?

Köper du en ny bostad senast den 31 december samma år som du säljer den gamla bostaden, får du slutligt uppskov när du deklarerar försäljningen. Det gäller under förutsättning att du har flyttat in senast den 2 maj året efter försäljningen. Om du köper senare får du preliminärt uppskov.

Hur stor är skatten på uppskov?

Beräkna uppskovsbeloppet. Du säljer sin bostad för kr och gör en vinst på 400 000 kr. Samma år köper du en ny bostad för kronor. Ditt uppskovsbelopp blir då 300 000 kr enligt: (400 000 kr) x ( kr / kr) = 300 000 kr.

Hur beräknar man Uppskovsbelopp?

Om du köper en billigare bostad går det inte att få uppskov för hela kapitalvinsten. Uppskovsbeloppet beräknas i stället som (kapitalvinsten x (pris för ny bostad/försäljningspris för tidigare bostad) = uppskovsbelopp.

Vad innebär Uppskovsränta?

Vad är uppskovsränta? Om du velat göra uppskov så har du fått betala ränta för detta. Den har tidigare varit en schablonintäkt om 1,67 procent av den uppskjutna vinsten. Schablonintäkten har sedan beskattas med 30 procent vilket motsvara ungefär 0,5 procent av den uppskjutna vinstens storlek.

Hur mycket kan du få uppskov på vinstskatten?

  • Ett krav för att få fullt uppskov på vinstskatten är att den nya bostaden kostar lika mycket eller är dyrare än den gamla. Köper du en billigare bostad kan du inte få uppskov på hela vinsten. Formeln för att räkna ut hur mycket du kan få uppskov för är: Vinst x (Ny bostad / Gammal bostad) = Maximalt uppskovsbelopp

Hur betalar du skatt på uppskovsbeloppet?

  • Om du har ett uppskov betalar du årligen en skatt på cirka 0,5 procent av uppskovsbeloppet som tas ut genom en schablonintäkt. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Hur ska du skjuta upp din vinstskatt?

  • För att få skjuta upp hela din vinstskatt krävs det att den nya bostaden är lika dyr eller dyrare än den bostad som du säljer. Om den nya bostaden är billigare än den du säljer så beräknas ditt maximala uppskov enligt följande: (Köpt bostad / såld bostad) * vinst.

Hur ska man ta bort skatten på bostadsuppskov?

  • Nytt förslag om att ta bort skatten på bostadsuppskov (uppskovsränta) Regeringen föreslår att den årliga kostnaden för att skjuta på beskattningen av en bostadsvinst, ofta kallad ”uppskovsränta”, ska tas bort. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

Relaterade inlägg: