Vad gör man om en patient får bröstsmärtor?

Innehållsförteckning

Vad gör man om en patient får bröstsmärtor?

Vad gör man om en patient får bröstsmärtor?

Om man söker sig till läkare för sina bröstsmärtor påbörjas en utredning. Läkaren lyssnar på hjärtat och gör en undersökning av kroppen. Man får även berätta om symtom, tidigare sjukdomar och om hur ens liv ser ut i allmänhet. Därefter får man göra ett EKG som visar hur hjärtat jobbar.

Vad kan bröstsmärta vara symtom på?

Att ha ont i bröstet kan bero på olika orsaker. Det kan till exempel vara kopplat till en hjärt- och kärlsjukdom som kärlkramp. Bröstsmärtor kan även uppstå på grund av mag- och tarmrelaterade besvär eller av psykologiska orsaker.

Varför ont i bröstet vid Corona?

En mycket sällsynt biverkan efter vaccinationen mot covid-19 är inflammation av hjärtmuskeln. Då kan man få ont i bröstet och svårt att andas. Men det är vanligare att få hjärtmuskelinflammation efter virusinfektioner, till exempel om man får sjukdomen covid-19, än efter en vaccination mot covid-19.

Vad är centrala bröstsmärtor?

Typiskt för angina pectoris är en dov, kramande smärta eller tryck mitt i bröstet, som uppträder framför allt i samband med ansträngning. Exempel på sådan ansträngning är gång uppför trappor eller annat fysiskt arbete. Även psykisk upphetsning kan orsaka dessa symtom.

Kan man få ont i bröstet av ångest?

Här är exempel på symtom som du kan få vid ångest: Du kan känna att hjärtat slår hårt eller fortare än vanligt. Du kan få svårt att andas eller känna dig yr. Det kan kännas som en klump i magen eller en tyngd över bröstet.

Vad är bröstkorgssmärtor?

  • Bröstkorgssmärtor på grund av muskelspänning eller sträckning, även kallat interkostal myalgi, betecknar ett tillstånd med spänningar och smärtor i muskler som ligger mellan revbenen. Smärtorna kan vara skrämmande, eftersom de kan upplevas komma från hjärtat eller lungorna.

Varför får du ont i bröstet?

  • Ont i bröstet beror ofta på att musklerna i bröstkorgen är överansträngda. Psykisk spänning kan också göra att du känner obehag i bröstet. Ibland kan bröstsmärtor bero på något allvarligt som kärlkramp eller hjärtinfarkt. Ring därför 112 om du får en stark smärta i bröstet som inte snabbt går över.

Vad är andfåddhet i bröstet?

  • Andfåddhet som kommer i samband med ansträngning. En känsla av att det är trångt i bröstet. Smärta i bröstet som ibland strålar ut i en arm, mot halsen, ryggen eller underkäken. Flera olika symtom. Kärlkramp kan ge flera olika symtom. Det är vanligt att ha ont bakom bröstbenet där hjärtat sitter.

Relaterade inlägg: