Vad gör du om hen är medvetslös och inte andas?

Innehållsförteckning

Vad gör du om hen är medvetslös och inte andas?

Vad gör du om hen är medvetslös och inte andas?

Om en medvetslös person ligger på rygg kan tungan falla bakåt och stänga luftvägen så att personen kvävs. En medvetslös person med normal andning ska därför läggas i stabilt sidoläge.

Vad gör du om du träffar på en person som är medvetslös på gatan?

Om du hittar en person som verkar medvetslös, gå alltid fram och kontrollera medvetandet, (medvetandekontroll). Försök att få kontakt med personen genom att skaka försiktigt i personens axlar och fråga hur personen mår.

Vad händer när man blir medvetslös?

Svimning beror på att blodtrycket sjunker hastigt. Det kallas blodtrycksfall och gör att blodcirkulationen till hjärnan blir otillräcklig. Du svimmar då och kan inte styra kroppen, utan faller ihop. Då rinner blodet tillbaka till hjärnan och du vaknar upp igen efter en stund.

Vad beror medvetslöshet på?

Att svimma innebär vanligtvis att du faller ihop från att ha stått upp och blir medvetslös under en kort stund. Svimning beror på att blodtrycket sjunker och är oftast inte skadligt. Det är ovanligt, men ibland kan svimning bero på någon sjukdom som epilepsi, stroke eller hjärtfel.

Vad ska man göra om någon får hjärtstopp?

Gör så här om någon drabbas

  1. Om någon faller ihop, börja med att kontrollera om personen är vid medvetande och andas normalt. ...
  2. Om personen inte andas alls eller andas onormalt, larma 112.
  3. Börja med hjärt-lungräddning genom att placera båda händerna ovanpå varandra mitt på bröstet på den medvetslöse.
  4. Tryck 30 gånger.

Hur kontrollerar man medvetandet?

GCS - Glasgow Coma Scale Med hjälp av GCS kan du bedöma hur och om patienten öppnar ögonen vid tilltal samt patientens motoriska och verbala respons. En patient som är helt medveten och som kan samarbeta kan ges max 15 poäng. Om poängen är under 8 innebär det att patienten är medvetslös.

Relaterade inlägg: