Vad krävs för att bli flygledare?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att bli flygledare?

Vad krävs för att bli flygledare?

För att söka flygledarutbildnigen krävs en gymnasieexamen enligt skollagen (2010:800) och lagen (2010:801) om införande av skollagen (2010:800), med minst godkänt betyg i ämnena matematik A/1, svenska A/1, engelska A/5. Därtill tillkommer medicinska krav på att vara fullt frisk och fungerande syn och hörsel.

Vad gör man som flygledare?

Flygledarens huvuduppgift är att leda flygplan och fordon på flygplatsen och i luftrummet runt denna. Som reservofficer och flygledare blir man anställd hos Luftfartsverket och placerad på någon av de militära flygplatser som Försvarsmakten driver.

Vilken linje ska man gå om man vill bli flygledare?

Bra val av gymnasieprogram: Naturvetenskapsprogrammet. Teknikprogrammet.

Hur mycket jobbar en flygledare?

Löneskillnader mellan män och kvinnor
ÅrMedellön kvinnorMedellön män
201661 500 kronor63 500 kronor
201766 500 kronor65 700 kronor
201871 200 kronor70 300 kronor
201974 200 kronor73 400 kronor

Hur lång är utbildningen till flygledare?

Hur lång är utbildningen? Utbildningen är ca 2,5 år, varav 1 ½ år på EPN, Malmö (Studiemedelsberättigat) Andra delen av utbildningen, ca 1 år, är ute på arbetsplats och du har en elevanställning hos LFV.

Finns det jobb som flygledare?

En flygledare kan antingen arbeta med civil eller militär trafik eller med en blandning av båda. Det finns tre olika typer av flygledartjänster. Flygledare som arbetar i flygledartorn vid flygplatser (flygplatskontroll) ansvarar för plan som startar och landar samt för luftrummet närmast flygplatsen.

Hur länge pluggar man till flygledare?

Utbildningen sker på Entry Point North (EPN) som ligger vid Malmö Airport och tar ca 2,5 år inklusive ett år med elevanställning på arbetsplats. Det går också att utbilda sig till flygledare inom Försvarsmakten. Detta kombineras då med utbildning till reservofficer.

Kan man bli flygledare om man har ADHD?

Nej, om du har diagnosen ADHD eller har haft diagnosen i barndomen kan du inte bli pilot.

Vad krävs för att jobba som flygvärdinna?

Utbildningen för att bli flygvärd/flygvärdinna sker internt hos varje flygbolag när de rekryterar ny personal, och det som oftast efterfrågas är en gymnasieutbildning och goda kunskaper in engelska eller flera språk.

Hur många flygledare finns det i Sverige?

Det finns omkring 700 flygledare i Sverige.

Relaterade inlägg: