När används Protonstrålning?

Innehållsförteckning

När används Protonstrålning?

När används Protonstrålning?

Vid vissa tumörsjukdomar – och för vissa patienter – är protonstrålning därför ett bra behandlingsalternativ. Till exempel när tumören sitter i eller nära strålkänsliga organ som hjärnan eller ryggmärgen. Protonstrålning ges också ofta till barn och ungdomar för att ge en så skonsam behandling som möjligt.

Vad är Protonstrålning?

Protonstrålning består av positivt laddade vätejoner som produceras i en accelerator. Energin i protonstrålning kan varieras så att stråldosen i stort sett hamnar på ett visst förutbestämt djup utan att skada viktiga organ på vägen ut ur kroppen.

Hur är det att jobba på onkologen?

En onkolog arbetar med att behandla cancerpatienter, men kan även arbeta som forskare och undersöka bland annat ärftlighet. Vissa onkologer arbetar med kliniska studier och med de nya behandlingar, t ex med immunterapi.

Kan man köra bil efter strålbehandling?

Vanligen ska du inte köra bil under strålbehandlingen, fråga din läkare vad som gäller för dig. Transporter till och från behandlingen kan lösas med sjukresor. Trötthet är den vanligaste biverkningen av strålbehandling. Ofta uppträder tröttheten efter 2- 3 veckor.

Hur funkar strålbehandling?

Hur fungerar strålbehandling? Strålningen är joniserande. Det betyder att den träffar cancercellerna med så hög energi att de skadas och inte kan bli fler. Strålningen skadar också friska celler men friska celler är bättre på att laga sina skador än vad cancerceller är.

Vad tjänar en Onkologisjuksköterska?

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa löneutvecklingen för onkologisjuksköterska....Löneskillnader mellan män och kvinnor.
ÅrMedellön kvinnorMedellön män
201736 100 kronor36 600 kronor
201837 100 kronor39 000 kronor
201938 000 kronor38 900 kronor
202039 500 kronor39 600 kronor

Relaterade inlägg: