Vad kan man göra med trädgårdsavfall?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra med trädgårdsavfall?

Vad kan man göra med trädgårdsavfall?

Mycket av trädgårdsavfallet går bra att kompostera, antingen i en hög eller behållare. Eller att gräva ner för den delen. Här kan du omvandla kvistar, löv, gräsklipp, rabattens och fallfrukt till bördig jord.

Vad lägger man i botten på en kompost?

Grenar i botten När du startar din kompost, lägg ett lager sönderklippta grenar och kvistar i botten för att göra det luftigt. Syretillförsel är viktigt! Kvistar bör du alltid klippa sönder i 5–10 centimeter långa bitar eller köra i en kompostkvarn.

Vad göra med Potatisblast?

Med blasta av menas att du kapar blasten, slänger den i soporna (aldrig i komposten). Gör det så fort du ser de första bruna fläckarna (se bild på Stadium 1). Knölarna kan sedan få vara kvar i jorden. De fortsätter att väva upp till 10-20 procent.

Vad får man slänga i trädgårdsavfall?

I kärlet lägger du trädgårdsavfall från din egen trädgård, terass eller balkong, exempelvis:

  • Blommor.
  • Gräsklipp.
  • Löv.
  • Mindre mängder fallfrukt.
  • Ogräs.
  • Ris och små kvistar.

När ska man lägga ut kompost?

Man bör ta för vana att vattna komposten några gånger under sommaren. Blir den för torr stannar nedbrytningen av det organiska materialet av helt. Man kan redan första hösten ta vara på det material i komposten som är tillräckligt förmultnat, men då ska man i början av augusti starta en ny kompost och täcka den gamla.

Relaterade inlägg: