Hur hjälper man någon som hör röster?

Innehållsförteckning

Hur hjälper man någon som hör röster?

Hur hjälper man någon som hör röster?

Det kan vara bra att få prata med andra som är i samma situation som du själv. Det kan göra att du känner dig mindre ensam och utsatt, och att du mår bättre. Det kan också hjälpa dig att förstå dina egna problem, när du hör hur andra i liknande situationer har det.

Vad är en schizofren?

Schizofreni är en hjärnsjukdom som drabbar cirka en procent av befolkningen. Sjukdomen utgör ett stort folkhälsoproblem och påverkar miljontals människor och deras familjer världen över. Den totala kostnaden för psykossjukdom har i Europa uppskattats till 94 miljarder € per år.

Vad kan orsaka en psykos?

Skadan kan uppstå av våld mot huvudet, men även av andra orsaker som inflammation, tumörer eller hormonella sjukdomar. Tidig demens eller svår näringsbrist är andra tillstånd som kan utlösa en psykos. Droger. Det finns flera olika droger som kan utlösa en psykos, till exempel cannabis, LSD, ecstacy, amfetamin och PCP.

Vad heter det när man hör röster?

En psykos innebär att du upplever verkligheten förändrad och annorlunda, och har svårt att skilja på fantasi och verklighet. Du kan till exempel höra röster eller känna dig förföljd, fast ingen annan uppfattar det så.

Hur bemöta person med psykos?

Hur bör man bemöta personer med psykisk ohälsa?

  1. Bekräfta det psykiska måendet. Det är viktigt att du visar personen att du vill förstå och att du tar dig tid att lyssna. ...
  2. Visa att personens känslor är befogade. ...
  3. Sträva efter att vara icke-dömande. ...
  4. Undvik ja- och nej-frågor. ...
  5. Visa förtroende för att personen gör allt hen kan.

Relaterade inlägg: