Får ont i ögonen?

Innehållsförteckning

Får ont i ögonen?

Får ont i ögonen?

Att ha ont bakom ögonen kan bero på många saker, exempelvis virusinfektioner eller bihåleinflammation. Om du ser suddigt kan det tyda på en inflammation i synnerven. Har du värk i tinningarna eller ont när du tuggar, eventuellt i kombination med feber, kan du ha en inflammation i blodkärlen vid tinningarna.

Vad hjälper mot irriterade ögon?

Inflammation i ögat Vid ögoninflammation som ofta kommer i samband med en förkylning är det viktigt att hålla ögon och ögonlock rena. Det kan man göra med hjälp av en bomullstuss med ljummet vatten. Det finns receptfria läkemedel i form av ögonsalva som kan lindra besvären, men även olika typer av ögondroppar.

Hur känns överansträngda ögon?

Symtom på trötta och ansträngda ögon (astenopi) Här är några tecken på att dina ögon är eller är på väg att bli överansträngda: Sveda och obehag i ögonen. Suddig eller förvrängd syn. Svårigheter att fokusera på olika avstånd.

Får ont i ögonen av ljus?

De allra flesta som har fått en ögonskada av starkt ljus behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du upplever något av det här: Besvären har inte minskat efter två dygn. Du får mer ont i ögat eller ögonen efter två dygn.

Vad ska man göra när det kliar i ögonen?

Det första du bör göra om det kliar i ögonen att skölja det med vatten. Om du fått skräp i ögonen hjälper en sköljning oftast omgående. Torra ögon kan även behandlas med receptfria tårersättningsmedel. Ett annat alternativ är ögongel som har fördelen att den stannar lite längre i ögat än vad ögondroppar gör.

Hur får man ögat att sluta klia?

Att tvätta och hålla ögonen rena är viktigt för bli av med inflammationen men kan även verka lindrande. När ögonlocken klibbar ihop och/eller kliar kan du blöta ner en bomullstuss med ljummet vatten och badda försiktigt på ögonlocken och vid fransraden. Använd inte samma bomullstuss till båda ögonen.

Relaterade inlägg: